Tenyésztési cél
Kettős hasznosítású (hús-gyapjú) félintenzív fajta tisztavérben történő hazai fenntartása alkalmankénti import igénybevételével, fenntartva a fajta származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fajtatiszta populáció növelése, kielégítve a hazai és külföldi tenyészállat igényeket kiemelkedő képességű egyedek előállításával. Más fajtákkal keresztezve az egyedi hústermelőképesség javításához keresztező partner biztosítása, hús végtermék előállítás céljából partner.
A fajta jellemzői
Tetszetős húsformákkal rendelkezik, aszezonalitásra való hajlama jó, az év bármely szakában termékenyíthető. A merinóhoz hasonló fajta magas szinten ötvözi az anyai és hústermelési tulajdonságokat. A fajtára 1,4 – 1,8 szaporulat jellemző. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 100-140 kg súlyúak. A gyapjú finomsága 26-36 mikron.
Küllemi leírása
A fej széles, mindkét ivarnál szarvatlan. Fülek közepesen nagyok és vízszintesen állnak. A nyak rövid, erősen izmolt. A mellkas mély és dongás, a hát és ágyék egyenes és széles, hosszú.
A far széles, hosszú combjai szembetűnően teltek. A combokat nézve minden irányból széles és oldalról nézve hátrafelé jellegzetesen domborodó. A lábak szabályos állásúak, kiváló szervezeti szilárdságú erős csontozattal.
A gyapjú színe fehér, élénk fényű, A homlokot a szemöldök vonaláig, a végtagokat lábtőig illetve csánkig gyapjútakaró fedi. A bőr hússzínű, a körmök viaszsárgák. Nyálkahártyákon, füleken pigmentfoltok előfordulhatnak.
Törzskönyvbe kerülést kizáró okok
Törzskönyvbe kerülés feltételei
Nőivar |
Hímivar |
|
Életkor első elléskor, maximum(hó) |
30 |
- |
Báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap) |
280 |
350 |
Testsúly éves korban, minimum (kg) |
50 |
65 |
Bírálati pont |
M |
93 |
Forrás: Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség