Az ile de france juhfajta kialakulása
A fajtát a Párizs környéki Ile de France tartományban tenyésztették ki, amely alapvetően mezőgazdasági hasznosítás alatt álló vidék. Jellemző a gabonatermesztés, a legelőgazdálkodás, a legeltetéses és az istállózott juhtartás egyaránt. A Maisons-alforti Állatorvosi Főiskola professzora (Auguste Yvart) a XIX. század elején főleg a gyapjújáért tartott rambouillet merinó anyajuhokat Angliából származó húshasznú dishley (leicester) kosokkal keresztezett. Az ezt követő szelekció hatására mintegy ötven év alatt típusában egységes állomány alakult ki.
1922-ben megalapították a fajta törzskönyvét, amit eddig az időpontig dishley merinónak neveztek. A tenyésztői munka a szigorú ellenőrzésnek köszönhetően rendkívül hatékonynak bizonyult.
Ile de france kos az 1930-as évekből
Forrás:http://bergerie-villarceaux.org/index.php?page=la-fph-son-lien-avec-villarceaux
Az 1960-as évektől kezdve a modern kvantitatív genetika eszközeit felhasználva zajlik a fajta tenyésztése, nagy hangsúlyt fektetve a szaporaság és a báránynevelő képesség javítására. 1968-ban kezdődött meg a központi ivadékteljesítmény vizsgálat.
Napjainkban a fajta nemesítése a tenyésztők, a feldolgozók és a fogyasztók igényeinek megfelelően szigorú tenyésztési program szerint történik az OSON tenyésztőszervezet keretein belül.
A fajta szelekciója három lépcsőben történik:
1. Az anyajuhok és a bárányok sajátteljesítményének folyamatos ellenőrzése üzemi és tesztüzemi körülmények között
2. Az ősök és oldalági rokonok genetikai értékének értékelése
3. Ivadékteljesítmény-vizsgálat
Forrás: MJKSZ, www.mouton-ile-de-france.com