Ile de france juh törzstenyészet

"Aki a javítást jóféle kossal és nősténnyel egyszerre kezdheti, felényi időre eléri célját." (Nagyváthy János)

A fajta tenyésztési programja hazájában, Franciaországban

 Franciaországban az UPRA ILE-DE-FRANCE (Az Ile de france Juhfajta Tenyésztésének és Nemesítésének Országos Szervezete) szervezi a tenyésztési programot, koordinálja a fajta nemesítését, szelekcióját. Nyilvántartja a törzskönyvben szereplő egyedeket, minősíti a tenyészállatokat, illetve segíti a szervezet tagjait. Az UPRA ILE-DE-FRANCE egyesíti a fajta tenyésztése és nemesítése iránt érdeklődő személyeket és szervezeteket, három szintre sorolva azokat:

Az UPRA nemesítést, tenyésztést folytató tagjai alkotják az első szintet. Ezeknek a tagoknak kell a legmagasabb szintű követelményeknek megfelelnie (teljesítmény-ellenőrzés, célpárosítások, tesztelés). Kiaknázhatják a szervezet által nyújtott előnyöket, mint például hozzájuthatnak a legmagasabb genetikai értékű tenyészállatokhoz vagy azok szaporítóanyagához, illetve segítik a tenyészállataik Franciaországban és külföldön történő értékesítését.

Az UPRA második szintjét a Verdilly településen működő tesztállomás képezi, ahol az ile de france növendékkosok központi sajátteljesítmény- és ivadékteljesítmény-vizsgálatát végzik.

A harmadik szinten a "felhasználók" állnak, akik számára a minőséget az UPRA által garantált tenyészállatok jelentik. Ide sorolhatók a fajtával dolgozó különböző szervezetek, úgymint a mesterséges termékenyítő állomások és az inszeminátorok.

Az UPRA szervezi - a juhhús piac szereplőivel való szoros partneri viszonyának köszönhetően - a kosok ivadékvizsgálatát. Ez lehetővé teszi a fajta piaci igényekhez való folyamatos igazítását. Így a fajtába tartozó vágóbárányok igen izmolt vágott testeket produkálnak optimális faggyútartalom mellett, mely kielégíti a legmagasabb fogyasztói igényeket is.

Az ile de france fajta tenyésztési programjában egyidejűleg történik a hústermelőképesség (növekedési erély, vágott test minőség, húsminőség) és az anyai tulajdonságok (szaporaság, tejtermelő képesség) javítása. Mi sem mutatja jobban a fajta növekedési erélyét, mintsem az egyes születési típusú kosbárányok 30, illetve 70 napos életkorra korrigált élősúlya: 12,1 és 29,3 kg.

Minden a juhtenyésztés ökonómiai kérdéseivel foglalkozó tanulmányban rámutatnak arra, hogy a szaporaság a juhtartás gazdaságosságának alapvető feltétele. Ugyanakkor az anyajuhok tejtermelő képessége is rendkívül fontos, hiszen  a megszületett nagyszámú bárányt fel is kell tudni nevelni. A fajta nemesítésében az anyai tulajdonságokat már közel 40 éve veszik figyelembe, így az maximálisan összhangban áll a kiváló hústermelőképességgel, lehetővé téve a gazdaságos vágóalapanyag előállítást fajtatiszta tenyésztésben és különböző keresztezési konstrukciókban egyaránt.

Néhány szaporaságra vonatkozó információ látható az alábbi táblázatban:

kep.png

Forrás: Institute de l'Élevage, 2011

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 28
Heti: 13
Havi: 557
Össz.: 57 086

Látogatottság növelés
Oldal: Franciaországi tenyésztési program
Ile de france juh törzstenyészet - © 2008 - 2019 - iledefrancejuh.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: juh törzstenyészet létrehozása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »