Az ile de france fajta jellemzői
A hústermelőképesség és az anyai tulajdonságok közötti összhang
Az ile de france az egyik legjobb húsformákat mutató fajta. Emiatt valamint a kiváló növekedési erélye miatt széles körben használják keresztezési programokban. Emellett a tenyésztési program kiterjed az anyai tulajdonságok javítására. A fajta szaporaságát és tejtermelőképességét tekintve az egyik legjobb a húsjuh fajták között. Az anyajuhok minden gond nélkül felnevelik ikerbárányaikat is.
Alkalmazkodóképességének, kimagasló növekedési erélyének és speciális kombinálódóképességének köszönhetően széles körben alkalmazzák a helyi, elsősorban merinó fajtákkal való keresztezésre. Ez jellemzően megfigyelhető Dál-Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Portugáliában és a kelet-európai országokban is.
Kiváló alkalmazkodóképesség a legkülönbözőbb tartási- és éghajlati viszonyokhoz
A fajtával jó eredmények érhetők el istállózott és szabadtartásos körülmények között is. Franciaország minden vidékén tenyésztik: gabonatermesztő és füves vidékeken, sík és hegyvidéki területeken, száraz és csapadékos régiókban egyaránt.
Összetett és szigorú tenyésztési program
- Az anyajuhokat az anyai értékmérő tulajdonságaik (szaporaság és tejtermelőképesség) alapján rangsorolják. A legjobb 30%-ba tartozó anyát tenyészkos nevelő (MB), az ezt követő 25%-ot tenyészanya nevelő (MA) kategóriába sorolják.
- A kosbárányokat először az anyai és apai pedigréjük és a küllemük alapján válogatják ki. Ezt követően a legjobb 400 kosbárány egyedi hústermelőképességének megállapítására kerül sor központi teljesítményvizsgáló állomáson. A célpárosításból született kosbárányok beszállítása 110 napos korban történik.
- A teszt lefolytatása után a 25 legjobbnak ítélt egyed ivadékteljesítmény-vizsgálatára kerül sor (a kos utódok hústermelőképességének és a nőivarú utódok anyai tulajdonságainak értékelése)
- az összes eredmény birtokában a legjobb kosokat tenyészértékük alapján három kategóriába sorolják: kiváló hústermelőképességű (AMBO), illetve anyai tulajdonságú (AMEL), valamint mindkettőben jeleskedő (ELITE) kosok.
- a következő évben ezekkel a kosokkal párosítják a tenyészkos nevelő anyajuhokat
- 2002 óta kizárólag ARR/ARR surlókor genotípusú kosokat használnak a francia állományban.
A fő termékenyítési szezonon kívül is jó vemhesülési eredmények érhetők el (asszezonalitás): az ellések programozhatók az év minden időszakára
Az ile de france anyajuhok növekvő nappalhosszúság esetén is aktív petefészekműködéssel rendelkeznek, szemben sok más húsfajtával. Ez lehetővé teszi az ellési szezon programozását, a folyamatos vagy 2 évente háromszori elletés kivitelezését is. Mindez segíti a munkacsúcsok enyhítését, a Ferragosto-ra és karácsonyi szezonra történő vágóbárány előállítását.
Jó minőségű gyapjú termelése
A fajta kialakítása során az alapokat merinó juhok jelentették. Ennek köszönhető, hogy ma is kiváló gyapjú termelésére képes. Az anyajuhok nyírósúlya 3-4 kg, míg a kosoké 4-6 kg 25-30 mikronos szálfinomság mellett.
Nemzetközi jelentősége
Kiváló tulajdonságainak köszönhetően szinte a világ minden részén ismert fajta. Dél-Amerikától (Brazília, Uruguay) és Észak-Amerikától (Kanada) kezdve Afrikán (Marokkó, Algéria, Dél-Afrikai Köztársaság) és Kínán át, természetesen szerte Európában (Bulgária, Magyarország, Belgium, Albánia, Törökország, Németország, stb.) tenyésztik.
Forrás: UPRA Ile de France