Ile de france juh törzstenyészet

"Aki a javítást jóféle kossal és nősténnyel egyszerre kezdheti, felényi időre eléri célját." (Nagyváthy János)

Az ile de france fajta jellemzői

  A hústermelőképesség és az anyai tulajdonságok közötti összhang

 Az ile de france az egyik legjobb húsformákat mutató fajta. Emiatt valamint a kiváló növekedési erélye miatt széles körben használják keresztezési programokban. Emellett a tenyésztési program kiterjed az anyai tulajdonságok javítására. A fajta szaporaságát és tejtermelőképességét tekintve az egyik legjobb a húsjuh fajták között. Az anyajuhok minden gond nélkül felnevelik ikerbárányaikat is.

2140.jpg

 Alkalmazkodóképességének, kimagasló növekedési erélyének és speciális kombinálódóképességének köszönhetően széles körben alkalmazzák a helyi, elsősorban merinó fajtákkal való keresztezésre. Ez jellemzően megfigyelhető Dál-Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Portugáliában és a kelet-európai országokban is.

 Kiváló alkalmazkodóképesség a legkülönbözőbb tartási- és éghajlati viszonyokhoz

 A fajtával jó eredmények érhetők el istállózott és szabadtartásos körülmények között is. Franciaország minden vidékén tenyésztik: gabonatermesztő és füves vidékeken, sík és hegyvidéki területeken, száraz és csapadékos régiókban egyaránt.

 Összetett és szigorú tenyésztési program

 - Az anyajuhokat az anyai értékmérő tulajdonságaik (szaporaság és tejtermelőképesség) alapján rangsorolják. A legjobb 30%-ba tartozó anyát tenyészkos nevelő (MB), az ezt követő 25%-ot tenyészanya nevelő (MA) kategóriába sorolják.

 - A kosbárányokat először az anyai és apai pedigréjük és a küllemük alapján válogatják ki. Ezt követően a legjobb 400 kosbárány egyedi hústermelőképességének megállapítására kerül sor központi teljesítményvizsgáló állomáson. A célpárosításból született kosbárányok beszállítása 110 napos korban történik.

 - A teszt lefolytatása után a 25 legjobbnak ítélt egyed ivadékteljesítmény-vizsgálatára kerül sor (a kos utódok hústermelőképességének és a nőivarú utódok anyai tulajdonságainak értékelése)

 - az összes eredmény birtokában a legjobb kosokat tenyészértékük alapján három kategóriába sorolják: kiváló hústermelőképességű (AMBO), illetve anyai tulajdonságú (AMEL), valamint mindkettőben jeleskedő (ELITE) kosok.

 - a következő évben ezekkel a kosokkal párosítják a tenyészkos nevelő anyajuhokat

 - 2002 óta kizárólag ARR/ARR surlókor genotípusú kosokat használnak a francia állományban.

 A fő termékenyítési szezonon kívül is jó vemhesülési eredmények érhetők el (asszezonalitás): az ellések programozhatók az év minden időszakára

 Az ile de france anyajuhok növekvő nappalhosszúság esetén is aktív petefészekműködéssel rendelkeznek, szemben sok más húsfajtával. Ez lehetővé teszi az ellési szezon programozását, a folyamatos vagy 2 évente háromszori elletés kivitelezését is. Mindez segíti a munkacsúcsok enyhítését, a Ferragosto-ra és karácsonyi szezonra történő vágóbárány előállítását.

 Jó minőségű gyapjú termelése

 A fajta kialakítása során az alapokat merinó juhok jelentették. Ennek köszönhető, hogy ma is kiváló gyapjú termelésére képes. Az anyajuhok nyírósúlya 3-4 kg, míg a kosoké 4-6 kg 25-30 mikronos szálfinomság mellett.

 Nemzetközi jelentősége

 Kiváló tulajdonságainak köszönhetően szinte a világ minden részén ismert fajta. Dél-Amerikától (Brazília, Uruguay) és Észak-Amerikától (Kanada) kezdve Afrikán (Marokkó, Algéria, Dél-Afrikai Köztársaság) és Kínán át, természetesen szerte Európában (Bulgária, Magyarország, Belgium, Albánia, Törökország, Németország, stb.) tenyésztik.

  Forrás: UPRA Ile de France

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 28
Heti: 16
Havi: 560
Össz.: 57 089

Látogatottság növelés
Oldal: Az ile de france fajta jellemzői
Ile de france juh törzstenyészet - © 2008 - 2019 - iledefrancejuh.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: juh törzstenyészet létrehozása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »